2011. szeptember 10., szombat

Jordánia

Bevezetés:
Jordánia egy kis ország a Közel – Keleten. Szomszédos országai: Izrael, Szaud – Arábia, Palesztína, Irak és északon Szíria.

Jordánia bibliai események színhelye. Ősi városok földje, a Holt – tenger varázsa, a Wadi Rum lélegzetelállító színjátéka, a Vörös – tenger egyedülálló élővilága és az ország fő látványossága, az ősi nabateus város, Petra várja a kalandvágyó turistákat.

Jordánia igazi meglepetés az európai utazó számára.

Általános tudnivalók:

Időeltolódás: Magyarországhoz viszonyítva egész évben +1 óra

Repülési idő: Budapest – Aqaba közvetlen járattal: 3,5 – 4 óra.

Területe: 89. 213 km2
Népessége: 4. 9 millió fő

Népcsoportok: arab ( 88 % ) beduin ( 10 % ) cserkesz, csecsen, kurd, örmény ( 2 % )

Fekvés: Közel – Kelet

Államforma: Alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv: Arab

Beszélt idegen nyelv: Angol

Vallások: Szumita muszlim ( 95. 9 % ) keresztény ( 3. 9 % ) siíta muszlim

Hivatalos pénznem: Jordán Dinár (JD ) 1 JD = 1.000 fil

Legmagasabb pontja: Ras el- Khashm: 1. 854 m

Legnagyobb folyó: Jordán



Hasznos tudnivalók:

Transzferidők: az aqabai reptérről kb. 20 perc alatt érhető el a belváros.

Elektromos áram: 220 V mindenhol. Átalakító tehát nem szükséges

A szállodákban a Duna TV adása fogható.


Egészségügyi ellátás:

Csapvíz sok helyen főleg szállodákban fogyasztható, azonban ajánlatosabb a palackozott vizet vásárolni. Az orvosi szolgáltatások, illetve kórházak magas színvonalúak.

Jordániában az orvosi számlákat helyben kell fizetni, melyet utólag itthon a biztosítónál rendezhetünk. Tehát indulás előtt kötelező a betegség,- baleset és poggyászbiztosítás megkötése.
Időjárás:

Két évszak közül a nyár áprilistól – októberig tart. Ebben az évszakban egy csepp eső sem esik, viszont a meleg, ami gyakran 30-35 C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. ( Légúti megbetegedések tüneteit, - pl. asztma - enyhíti a sós levegő, különösen a Holt – tenger közelében. )

Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, kb. 24-25 C. a Vörös – tenger vize még télen sem megy 20 C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést.

Ha Jordániában havat szeretnénk látni, el kell utaznunk Amman környékére, ahol a hegyekben akad némi hógolyózni való.


AQABA:

Ma Jordánia üdülőparadicsoma, de már kr.e. 4000 ben is lakott település volt. Jordánia 25 km- es tengerparttal rendelkezik, amiből 15 km kikötő. Így Aqaba, Jordánia egyetlen kikötővárosa. Fontos kereskedelmi központ, mely Ázsiát, Afrikát és Európát köti össze. Az Aqabai – öböl 25 km- es jordániai szakasza már egyre inkább beépül. Kikötők strandok és szállodák épülnek itt. A város számtalan kikapcsolódást nyújt. A gyönyörű korallzátonyok, ókori városfalak, ásatások, az erőd, az AQUARIUM. A turisták számára épült a híres Coral Beach is. Érdemes egy sétát tenni a szebbnél – szebb szállodákban is. Ha nem ott lakunk, akkor is szívesen látnak minket, pl. a híres Movenpick megér néhány fotót.


Aqabában folyamatosan építkezések zajlanak. Szállodákat, szórakoztató központot, búvárbázisokat, strandokat és számtalan más kikapcsolódási lehetőségeket építenek.


Üvegfenekű hajótúra:

Akár rövid kirándulást teszünk, akár az egész napos hajózást választjuk, nagy élményben lesz részünk. A kis, lélekvesztőnek tűnő üvegfenekű csónakok százai cikáznak az aqabai öbölben, napnyugtáig. A tapasztalt hajósok sok érdekes helyre visznek el minket, és megmutatják a Vörös – tenger „kincseit". Mivel a kis hajók mindegyike üvegfenekű, az égész utazás során láthatjuk a színes halakat és korallzátonyokat. Több helyen megállunk néhány percre, egy fürdésre és snorkey-zásra. Mindenképpen nézzük meg a víz alatti „Japán Kertet", csodálatos!
Ha az egész napos túrát választjuk, az ebédet a parton töltjük, melyet a „Hajós kapitány" készít nekünk, friss salátával, csirkével, és frissen fogott hallal. Egy ebéd utáni vízipipázás és teázás után folytatódik az út, hogy még több érdekességet fedezhessünk fel a Vörös – tengerből.

Ezt a programot azoknak is ajánljuk, akik sem a snorkey-zást, sem a búvárkodást nem merik kipróbálni, viszont ízelítőt szeretnének kapni a Vörös – tenger csodálatos élővilágából….


MADABA:


Ammantól 30 km- re délre található a Királyok útja mentén. Ezt a várost mindenképpen érdemes felkeresni a világhírű bizánci mozaikok miatt, amelyek egykor keresztény templomok, középületek és magánházak padlóit díszítették.

A legalább 1400 éves mozaikok a világ legnagyobb eredeti helyen látható gyűjteményét képezik.

A mozaik mellett a helyiek nagy szőnyegkészítő szakértelme is lenyűgöző, és sok látogató e nemes portéka megvásárlása nélkül nem is tudja elhagyni a várost.

Madaba a moábok egyik városa volt, Mebeda néven, amelyet a zsidó törzsek legyőztek és maguk között felosztottak.

Madaba nem nagyváros, a turisták számára legfontosabb részei akár gyalog bejárhatók.

NÉBÓ – hegy:

Az Ószövetség szerint az Egyiptomból való kivonulás és 40 évnyi pusztai vándorlás után Isten e hegyről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, Kánaánt, de megtiltotta neki, hogy az új haza földjére lépjen.

A 800 méterrel a tenger szintje fölé magasodó Nébó – hegyről lélegzetelállító kilátás nyílik mindarra, amit Mózes megpillanthatott, de meg nem érinthetett. Tiszta időben a júdeai hegyekről egészen a Holt – tengerig ellátni.
Mózes V. könyve 34. fejezete szerint Mózes itt halt meg a hegyen. A későbbi évszázadokban több templomot és kegyhelyet építettek a feltételezett sír helyén.

A hívőket ma is aktuális felirat köszöntötte: „

Béke mindenkinek!"

Itt állt az a kolostor is, amelyben évszázadokon át szerzetesek éltek.

A múlt század végén nagyszabású ásatások kezdődtek. Több évtizedes munkával számos mozaikpadlót tártak fel. Ezek a korabeli templomokat, kőz – és magánépületeket díszítettek. A Madabai Mozaikiskola mesterei dolgoztak itt.

Számos mozaikpadlót tártak fel. Ezek a korabeli templomokat, kőz – és magánépületeket díszítettek. A Madabai Mozaikiskola mesterei dolgoztak itt.

Vásárlás:

Jordánia roppant gazdag ajándékkínálattal rendelkezik. Kézzel hímzett textíliák, számtalan népművészeti dísztárgyak, beduin kézimunkák, Holt – tengeri kozmetikumok, tea, kávé, fűszerek, olajos magvak, friss – aszalt – kandírozott gyümölcsök, ezüst és arany ékszerek, stb. Aqaba vámmentes övezet, ezért igazi DUTY FREE SHOP. A szebbnél – szebb ruha és cipőboltok, parfümériák, valamint híradástechnikai boltok várják a pénzt költeni vágyó turistákat….

Alkudozás:

A közel – keleti kultúrákban a vásárlás része az alkudozás. Az ajándéktárgyak vásárlásánál az alku kötelező. A megadott árak általában reálisabbak, mint más arab országokban. Nagyobbak az alkudozás lehetőségei, pl. a tevegelésnél, kirándulásoknál, vagy a Taxi bérlésnél. Az alkudozás egy Játék! Játékos párharc a vevő és az eladó között. Amint az eladó elfogadja az általunk kínált árat, azon már nem illik változtatni, viszont alkudozás közben meggondolhatjuk magunkat és kereshetünk egy másik üzletet.


Vallás:

Jordánia kultúrájának meghatározó eleme az iszlám, mely nem csak vallás, hanem a mindennapi magán – és üzleti élet legfontosabb alappillére.
Marokkótól Indonéziáig, Egyenlítői Afrikától, Közép – Ázsiáig követőinek száma ma már megközelíti az egymilliárd hívőt. Ez ma a föld legdinamikusabban fejlődő vallási közössége. Ebből a turista nagyon keveset érzékelhet. A mecsetekből már napkeltekor megszólal a müezzin éneke. Napkelte után még négyszer imádkoznak a muszlimok. Mindegy, hogy éppen sétálnak, vagy éppen dolgoznak. A müezzin hívó hangjára kis szőnyeget terítenek Mekka felé és imádkoznak.



Alkoholfogyasztás:

A Muszlimok vallása tiltja az alkohol fogyasztását. Ezért a nyaralás alatt ne keressünk sörözőket, bárokat, discokat. Alkohol természetesen kapható – szintén kedvező áron – az italboltokban. Alkohol az utcán sem fogyasztható!

Vízipipa:

A vízipipázás utcán ülve és friss gyümölcslevet kortyolgatva, nagyon kellemes időtöltés. Jó alkalom arra is, hogy a helyi emberekkel ismerkedjünk, és érdekes dolgokat tudhassunk meg a Jordán emberek életéről.

Kevés turista tér haza egy szép vízipipa nélkül. Végtelen a választék és roppant kedvező áron juthatunk hozzá. Megjegyzés: nézzük meg a pipát vásárlás előtt, mert természetesen ebből is létezik hamisítvány


PETRA:
Petra meglátogatása a jordániai utazás fénypontja. A romvárost sokan a világ nyolcadik csodájának tartják. Nem véletlenül, hiszen az ókori város romjai és a páratlan természeti környezet sehol máshol meg nem található, gyönyörű egységet alkotnak. Méltán került fel a nabateusok hajdani központja az UNESCO világörökség – listájára.

Jordániában nincs még egy olyan látnivaló, amely elragadó szépségével és titokzatosságával annyira lenyűgözné a látogatókat, mint Petra.

A bibliai időkben az edomiták királyságához tartozott. A Kr. E. IV. századtól itt letelepült nomád nabateus törzsek hamar felismerték ennek a jól védhető, szűk szorosokkal körbevett, hatalmas szurdokvölgynek a jelentőségét, amelyben egy bővizű patak is folyt.
Letelepedtek és létrehozták a Közel – Kelet egyik legjelentősebb építészeti együttesét, a vörös homokkőbe vésett sziklavárost, sajátos hellén – nabateus stílusban. A földrajzi helyzetből adódóan Mezopotámia, Egyiptom, Perzsia és a görög – római művészet hatásai érték, azonban szerencsésen ötvözték más kultúrák hagyományait, és egy sajátos „nabateus" stílust alakítottak ki. A Nabateus Királyság, melynek uralkodói megkoronázott sejkek voltak, biztos pozícióból ellenőrizték a kereskedelmi útvonalakat, és gyakran háborgatták a békés karavánokat. Birodalmuk Damaszkusztól a Vörös – tengerig terjedt. Bár a nabateusok nagy része nomád beduin volt, akik a sivatagban vándoroltak, a fontos ókori kereskedelmi útvonalak mentén máshol is építettek városokat.

A fővárosnak, Petrának, fénykorában csaknem 30. 000 lakosa volt. Hihetetlen, hogy milyen fejlett infrastruktúrával rendelkezett.

A bőséges esőket a környék bővizű forrásait hatalmas fedett és nyitott ciszternákba gyűjtötték. A vízvezetékek behálózták az egész várost és a megművelt földeket. Ezek egy része még ma is használható állapotban van.

A halotti kultusz igen fejlett volt, legszebb épületeik a temetkezési és vallási szertartások színhelyei voltak. A fantasztikus homlokzatokat felülről lefelé haladva vésték ki a sziklából.

Petra évszázadokon keresztül virágzott, lakói a közeli római provinciákkal is viszonylag békében éltek.

Kr. U. 106-ban a rómaiak mégis elfoglalták, és Arabia Petrae néven provincia lett. A kereszténység első évszázadaiban bizánci püspöki székhely volt. Az iszlám térhódítása után a város szerepe rohamosan csökkent.

A Kr. U. 363. és 747. évi földrengések súlyos károkat okoztak, és Petra több mint 1000 évig el volt vágva a világtól.

1812-ben Johann Ludwig Bruckhardt fiatal svájci orientalista, Ibrahim ibn Abdullah álnéven, muzulmánnak adva ki magát, bejutott Petrába. Bruckhardt, Petráról szóló érdekes beszámolói bejárták egész Európát, és a 2000 éves ősi város lassan, de megnyílt a külvilág számára.

A helybéli beduinokat, akik 1980-as évek közepéig a petrai sziklasírokban laktak, a jordán korány átköltöztette a szomszédos Wadi Mousába. Ők már rég leküzdötték az idegenekkel szembeni ellenszenvüket. Ma szívesen látják a turistákat, és mindent megtesznek azért, hogy vendégeik jól érezzék magukat.

A környékhez sok legenda fűződik. Az egyik szerint Mózes itt fakasztot vizet a sziklából…..
A SIQ:
A Petrába vezető út itt kezdődik, gyalog vagy lóháton kelhetünk át a több, mint egy kilométer hosszú, keskeny sziklahasadékon. Mindkét oldalon vörös, narancs, rózsaszín és kék árnyalatú sziklák merednek az ég felé…..

A Kincstár:

A Siq-ből kilépve lenyűgöző látvány tárul elénk, az El – Khazneh Firaun ( A Fáraó kincsesháza ) rózsavörös, méltóságteljes homlokzata. Régi hiedelmek szerint a fáraó kincseit rejtették itt. Petrával kapcsolatban számos részlet örök rejtély marad…. De afelől semmi kétség, hogy az épület mindig is temetkezési célokat szolgált.

A kitűnő állapotú homlokzatot az elmúláshoz kapcsolódó jelképek: a holtak lelkét őrző nabateus istenek, Medúza –fejek, sasok – és szárnyas Victoria – szobrok díszítik.

A Színház:

Római eredetűnek látszik, azonban mégis a nabateusok építették Kr. E. – Kr. U. 27. között, ugyanis a rendkívül igényes munkával, ahogyan egész Petrát létrehozták. Mind a 33 üléssor – összesen 7000 férőhellyel – a hegyoldal sziklájából vájták ki. A petrai színház az antik görög színházak stílusjegyeit hordozza, illetve továbbfejlesztve alkalmazza őket. Ez különösen jellemző a közel – keleti színházépítésre.

WADI RUM:

Vagyis a Hold Völgye….

Aqabaától mintegy 70 km-re található a Rum folyó kiszáradt medrének környéke. A szél fodrozta homoktengerből kiemelkedő kisebb – nagyobb sziklaszigetek között szinte kézzelfogható a csend és a nyugalom….. Sokak szerint a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold – völgyének hívják.


A WADI RUM magasba szökő hegycsúcsai, és a természet alkotta képződményei már Arábiai Lawrence-t is lenyűgözték, mint valamennyi előtte és utána erre járt utazót. Aqabától keletre, a forgalmasabb útvonalaktól kissé távolabb eső táj megkapó természeti szépségeket rejt, és még nem tette tönkre a turisták áradata.
Aki ellátogat a WADI RUM-ba, az egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Vitathatatlan, hogy az egyetlen látvány, mely felveheti a versenyt a WADI RUM – i napfelkeltével, az a WADI RUM - i naplemente. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festői tájat alkotnak, melyet el sem tud képzelni az, aki nem látta……..


Amennyiben árnyékot keresünk, a homokdombokból, formákban végtelen gazdag, gyakran több száz méter magas sziklafalak árnyékában megtehetjük…..

A puha homokkő megmunkálását maga a természet végzi, a szél, a homokszemeket csiszolópornak használja, így könnyen faragja és alakítja kedve szerint a kő felületét.

Ha pedig a híres Wadi – Rum –i naplementében szeretnénk gyönyörködni, másszunk fel egy nagyobb domb tetejére egy csésze, gőzölgő beduoin „Whiskey „– vel és élvezzük a színek játékát a vörös - sárga – barna és ezernyi színekben pompázó sziklákon és a homokon…..

* Bedouin Whiskey: tea sivatagi gyógynövényekkel

A gyönyörű, kietlen és oly végtelennek tűnő tájat ma Beduinok lakják. E nomád pásztornép nem csupán szereti, hanem ismeri és érti is a Sivatagot…..

Életmódjukban nemigen vehető észre a Jordániában az elmúlt évtizedekben végbement változás.

Ha időnk engedi, töltsünk el a Wadi – Rumban 1-2 napot, megéri! Így részünk lehet egy egész napos sivatagi Geep Szafariban beduin idegenvezetővel, majd egy kellemes vacsorát tölthetünk el velük egy beduin sátorban. A vacsora és kis pihenés után vár ránk a naplemente egy szikla tetejéről……

Naplemente után teljes sötétségbe borul a sivatag és annyi csillag lesz az égen, hogy reggelig számolhatjuk őket. Éjszaka is kellemes meleg az idő, tehát nem fogunk fázni.

Ha a szabad ég alatt töltjük az éjszakát, reggel újabb csodára ébredhetünk, a Wadi – Rum – i napfelkelte…..

Tetszett neked az írásom? Érdekesnek és hasznosnak találtad? Akkor nyugodtan megoszthatod barátaiddal és ismerőseiddel! :) Fel is íratkozhatsz a rendszeres olvasóim közé, vagy követhetsz a FaceBookon is :) https://www.facebook.com/norapictures/
NoaSm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése